5.1.2013

Veden voimaa

Kaikkihan tietää, että vesi on meille elintärkeä ravintoaine, mutta silti aivan liian moni ei juo sitä päivittäin tarpeeksi. Tarvitsemme vettä aineenvaihduntaan, ravintoaineiden kuljetukseen ja imeytymiseen sekä kuona-aineiden poistoon. Päivässä pitäisi juoda ainakin 1-1,5 litraa vettä ja saamme sitä yleensä ruuasta n. litran verran. Aikuinen tarvitsee päivittäin n. 2-3 litraa vettä ja sen tärkein tehtävä on lämmönsäätely. Hikoileminen poistaa ylimääräisen lämmön kehostamme. 
  
Puhdas vesi on paras janojuoma!



Käytän itse Ruohonjuuresta ostettua vedensuodatinkannua, jolla varmistan sen, että kehoni saa aidosti puhdasta vettä. Suodatettu vesi myös maistuu mielestäni paremmalta kuin hanavesi. Vedensuodatinkannu vähentää tutkitusti klooria, lyijyä, kuparia, kattilakiveä, tuholaismyrkkyjä ja kasvimyrkkyjä, mutta säilyttää samalla tärkeät ainesosat, kuten kalsiumin ja magnesiumin. Putkistoista irtoaa usein haitallisia aineita veden sekaan ja nämä yhdistettynä klooriin, vaikuttaa ne hanaveden ulkonäköön ja makuun. Vedensuodatinta on käytetty ympäri Eurooppaa jo yli 30 vuoden ajan, joten mikään uusi keksintö se ei ole. 

 vedensuodatinkannuni

Yleensä nestehukasta kertoo janontunne, joka iän myötä usein jopa heikkenee, joten monet vanhukset kärsiikin huomaamattaan nestehukasta. Nestevajauksen merkkejä ovat väsymys ja päänsärky. Jos iltapäiväväsymystä yrittää korjata juomalla kahvia, niin nestevajaus vain pahenee, koska kahvi poistaa teen ja alkoholin lailla nestettä elimistöstämme.

Kuljetan aina itse mukanani LifeFactoryn ihanaa lasista juomapulloa, joita onkin kertynyt kaappiin jo kolmisen kappaletta. Nyt näihin pulloihin on tullut myös uusi korkki, josta on helpompi juoda ilman, että juomat valuu päälle. Kerron myöhemmin lisää siitä, miksi valitsen mielummin lasipullon kuin muovipullon.

 pullokokoelmani

Vettä pitäisi muistaa juoda normaalia enemmän kipeenä, helteellä, kuivassa ja kuumassa sisäilmassa, saunotessa ja treenatessa. Vettä voi myös juoda liikaa, jos juo yli 5 litraa päivässä. Silloin keho menettää tärkeitä suoloja, natriumia ja kaliumia. Tällöin kivennäisaineiden tasapaino häiriintyy ja elimistö ikään kuin laimenee. Laimeneminen aiheuttaa mm. sekavuutta, ärtyisyyttä ja jopa tajuttomuutta!



Muista, että vedenjuominen auttaa sinua jaksamaan paremmin!

1 kommentti:

  1. Tuo kannu varmasti on toimiva! Itse tahtoisin meille semmoisen vedensuodattimen hieman suuremmassa mittakaavassa. Tulisi puhdasta suodatettua vettä oikein hanasta. Ja kyllä niinhän se on, että vesi vanhan voitehista. Ehdottomasti sen juominen on tärkeää.

    VastaaPoista