4.9.2013

HyvätPahat Paheet

Ajattelin kirjoittaa aiheesta joka koskettaa varmasti jollain tapaa kaikkia. Uskon kaikilla ihmisillä olevan erilaisia paheita. Mulla ei ole onneksi ole niitä enää monia, koska osaan olla varsin kurinalainen, mutta muutama on pakko myöntää. Mun paheet on muuttuvia, koska saan uusia paheita sitä mukaa, kun löydän uusia ihania tuotteita. Täten myös jotkut vanhat paheet jäävät yleensä pois. 

Olen heikkona suklaaseen, mutta senkin olen vaihtanut tummaan suklaaseen. Toisinaan tosin kelpaa kyllä tavallinenkin maitosuklaa. Pidän tietysti myös raakasuklaasta, jota tein ensimmäistä kertaa elämässäni viime talvena. Nyt en ole tehnyt sitä puoleen vuoteen, mutta luulenpa, että kunhan illat pimenee, niin alkaa pakastimesta taas löytyä tätä herkkua. Sitä kun on niin helppoa tehdä ja voi itse varioida mieleisiään paloja. Jaan jossain vaiheessa sitten myös täällä reseptejä omista suosikeistani.


Olen ollut tämän kesän koukussa Scheckters'in luomuenergiajuomaan OrganicEnergy, josta on tullut uusi paheeni. Onnistuin saamaan  juuri myös työkaverini samaan jamaan. Luovuin tänä keväänä kahvin juonnista, joten tästä on tullut nyt kahvin korvike. Se on vaan niin koukuttavan hyvää! Juoma sisältää seuraavat ainesosat: hiilihapotettu vesi, Reilun kaupan raakaruokosokeri, sitruuna-, granaattiomena- ja seljanmarjatäysmehutiiviste, ginseng, ginko biloba, luonnollinen kofeiini (guarana, raaka vihreä kahvipaputiiviste). Ihmeellistä kyllä, en himoitse energiajuomaa lainkaan ollessani kotona, vaan ainoastaan töissä ollessa, jossa lisäenergia tulee toisinaan tarpeeseen.



Toissa viikolla kävin Ruohonjuuren ystävämyynnissä Kampissa. Lähdin onnekseni sinne hyvissä ajoin ja olinkin ensimmäinen joka pääsi sinne sisään. Ulos tullessani oli ovelle kertynyt todella piiiiiitkä jono.


Ystävämyynnistä löytyi taas muutama uusi suosikkipahe. Yksi näistä on kookosprotskupallero nimeltä Bounce. Koostumus on jännä, koska pallero on kovempi kuin mitkään vastaavanlaiset protskupatukat. En pidä normaalisti kookoksen mausta missään patukoissa, mutta tässä sitä on juuri sopivasti. Tämä pallero ei siis todellakaan ole liian makea, vaan jopa ehkä jopa hieman suolainen, siis juuri sopivasti. Tämä herkku vie jopa makeanhimon, joten maistakaa ihmeessä, jos ette ole vielä ehtineet! 


Slurps!

Olen luopunut kokonaan irtokarkeista ja jäätelöstä ja onneksi enää ei tee edes mieli niitä.  Lähes kaikki makeiset ja jäätelöt sisältävät nimittäin glukoosi-fruktoosisiirappia, jota vältän kuin ruttoa ja jonka käyttöä ruokateollisuus on lisännyt rajusti sen edullisuuden takia. Rakkaalla lapsellahan on monta nimeä, kuten myös tällä tuotteella. Glukoosi-fruktoosisiirappi tunnetaan myös nimellä maissisiirappi, tärkkelyssiirappi, isoglukoosi ja inverttisokeri.

Glukoosi-fruktoosisiirappi eroaa pelkkää glukoosia sisältävästä tavallisesta sokerista niin, että siinä on 45 % glukoosia ja 55% fruktoosia. Niiden välillä ei ole kemiallista sidosta ja siksi se  imeytyykin verenkiertoon välittömästi ilman ruuansulatuksen vaikutusta. 

Glukoosi-fruktoosisiirappi on aineenvaihdunnallisesti haitallisempaa kuin tavallinen sokeri ja sen todettu aiheuttavan monia eri sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja, lihavuutta, metabolista oireyhtymää, kakkostyypin diabetesta, verenpaineen nousua, maksan rasvoittumista ja sitä kautta maksakirroosia. USA:ssa sen on todettu sisältävän jopa elohopeaa! Glukoosi-fruktoosisiirappi häiritsee lisäksi elimistön kylläisyysmekanismeja vähentäen samalla aterian aiheuttamaa kylläisyyshormoni leptiinin sekä insuliinin tuotantoa. Kaiken muun lisäksi aiheuttaa tuo ällöttävä aine tietysti myös riippuvuutta. 
  
Toivoisin, että ihmiset heräisivät arvostamaan omaa kehoaan ja hyvinvointiaan, eivätkä pitäisi omaa vatsaansa roskakorina, jonne voi heittää mitä vaan. Tällaista valistusta tällä kertaa.
 
Mitä paheita teillä on ja häiritsevätkö ne elämäänne?

Maukasta loppuviikkoa kaikille herkkusuille! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti