22.10.2013

Ihana kookosöljy

Teen pitkästä aikaa taas tietopakettipostauksen, kun mieltäni on kalvanut jo pidemmän aikaa muutama asia. Kaikkihan me tiedetään, että lehdissä kirjoitetaan mitä ihmeellisimpiä juttuja ja väitteitä, jotka ovat tosiasiassa varsin kaukana totuudesta, ja tämä jos mikä pistää vihaksi. Helsingin Sanomissa oli mm. erään kerran seuraavanlainen otsikko "Hittituote kookosöljy on kasvirasvoista epäterveellisin". Ihmettelenkin miksi tämä maailma on niin sairas, että ihmisiä huijataan jatkuvasti. Tietyt asiantuntijat yrittävät epätoivoisesti todistella kookosöljyn epäterveellisyyttä ja varmasti valitettavan moni uskoo heitä. Todellisuudessa monet muut tahot ovat todenneet kookosöljyn olevan terveellinen vaihtoehto.

Kookosöljyn huono maine on lähtöisin 70-luvulla tehdyistä virheellisistä ja valheellisista tutkimuksista. Näissä tutkimuksissa tyydyttyneet rasvat lytättiin maanrakoon. Tutkimuksissa käytettiin lähinnä ainoastaan kovetettuja rasvoja (transrasvat), jotka ovat tunnetusti terveydelle erittäin haitallisia. Ja näillä kovetetuilla rasvoillahan ei ole mitään tekemistä kylmäpuristetun kookosöljyn kanssa.

Tietysti kaikkeen on yleensä syynä raha. Laadukkaiden rasvojen, kuten kylmäpuristetun kookosöljyn käyttö tulisi ruokateollisuudelle liian kalliiksi, joten sitä halutaan senkin takia välttää. Ruokateollisuus suosii tietysti mielummin halpaa rypsiä, rapsia, maissiöljyä, soijaöljyä ja muita vastaavia kasviöljyjä. Näiden kasviöljyjen käyttöä puolustellaan niiden terveellisyydellä, mutta todellisuudessa ne aiheuttavat paljon terveysongelmia, koska ne härskiintyvät todella helposti ja sisältävät runsaasti omega-6 rasvahappoja. Etenkin ruokateollisuuden suosimat korkeat paistolämpötilat ja pitkät säilytysajat ovat näille rasvoille todellista myrkkyä. Karu fakta onkin se, että nämä terveelliseksi mainostetut kasviöljyt aiheuttavat syöpää, sydän- ja verisuonitauteja, tulehduksia ja painonnousua.


Viisaat ovat kuitenkin huomanneet, että ihmiset jotka käyttävät paljon kookosöljyä ovat terveempiä kuin monet muut. Monilta asiantuntijoilta tuntuu unohtuvan se fakta, että niissä maissa joissa pääasiallinen rasva tulee kookoksesta, ei ole kroonisia sairauksia, joita meillä länsimaissa esiintyy. Toisin sanoen kylmäpuristettu kookosöljy ei siis aiheuta sydän- ja verisuonitauteja, toisin kuin meille jatkuvasti yritetään uskotella, vaan tilanne on itse asiassa päinvastainen. Kookosöljy on todellista terveysrasvaa etenkin sydämelle. Kookosöljyä käyttävät ihmiset ovat huomanneet, että kolesteroliarvot ovat kohentuneet huomattavasti pian kookosöljyn käytön aloittamisen jälkeen.

Tässä vielä kylmäpuristetun kookosöljyn terveyttä edistäviä vaikutuksia:
  • Kookosöljy sisältää runsaasti lauriinihappoa, joka on luonnon oma antibiootti, mikä tuhoaa viruksia ja bakteereja.
  • Laskee LDL-kolesterolia ja nostaa HDL-kolesterolia.
  • Tuoreimpien tutkimusten mukaan kookosöljyn säännöllinen käyttö parantaa Alzheimerin-taudin oireita.
  • Jo hyvin pieni annos kookosöljyä päivässä säännöllisesti käytettynä, voi parantaa kognitiivisia toimintoja.
  • Tukee immuunijärjestelmämme toimintaa, kilpirauhasta, hermostoa ja ihon kuntoa.
  • Parantaa aineenvaihduntaa, joten kookosöljyn syömisestä on apua mm. painonhallintaa ajatellen.
  • Loistava ase taistelussa hiivaongelmaa vastaan.
  • Parantaa rasvaliukoisten vitamiinien ja aminohappojen imeytymistä.
  • Edistää kalsiumin ja magnesiumin imeytymistä.
Kookosöljy onkin siis ehdottomasti yksi parhaista rasvoista on minun ehdoton suosikkini! Sen säännöllinen käyttö tuo mukanaan lukuisia terveyshyötyjä. Kookosöljyä voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa sekä ihonhoidossa ja puhdistuksessa. Se kestää erinomaisesti kuumennusta ja monien asiantuntijoiden mielestä kookosöljy onkin paras paistorasva.

Itse en aiemmin pitänyt kookoksen mausta, mutta nyt olen kyllä niin sen ystävä. Käytän sitä varsinkin leivonnassa, tuomassa lisämakua. Toisinaan teen myös vartalonkuorinnan, johon sekoitan hienoa merisuolaa ja kookosöljyä. Hetken kun antaa seoksen seisoa iholla ja pesee sitten pois, niin kyllä iho kiittää ja se tuoksu vartalolla on ihan parasta.

Joten jos sinulta ei vielä löydy kaapista kookosöljyä, niin kipinkapin kauppaan ostamaan sitä ja kokeilemaan itse sen hyödyt!

2 kommenttia:

  1. Luin myös joskus jossain ohimennen tuon otsikon, että kookosöljy olisi epäterveellinen rasva. Siinä hetken pohdinkin että mitä ihmettä, mitenkähän se asia oikeasti on?! En kuitenkaan ajatellut asiaa sen pidempään ja olen edelleen käyttänyt normaalisti kookosöljyä esim. paistamiseen ja puuron sekaan. Helpottavaa kuulla ettei kookosöljy todellisuudessa ole siis pahasta!:) Aivan huippua on kun kaurapuuroon sekoittaa kanelia, kardemummaa ja kookosöljyä, vähän niinkuin korvapuustia söisi!=)

    VastaaPoista
  2. Juuri näin Jonneli! Mäkin käytän puuron sekaan kanelia, mutta kardemummaa ja kookosöljyä en olekaan vielä testannut siihen, joten kiitos vinkistä. :)

    VastaaPoista