30.7.2014

Luonnollisesti Demeter

Ajattelin kirjoittaa tällä kertaa hieman eräästä itselleni tärkeästä aiheesta, josta toivoisin ihmisten tietävän enemmän. Koen muutenkin, että blogini kertoo nykyisin liikaa omasta elämästäni, kun alun perin ajatuksena oli jakaa täällä enemmän tietoa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvistä asioista, olla vähän kuin tietopankkina. Pidän itseäni luomufanaatikkona ja haluaisin, että mahdollisimman moni ihminen ymmärtäisi luomun tärkeyden. Monissa muissa Euroopan maissa luomua arvostetaan huomattavasti enemmän ja ihmiset ymmärtävät paremmin mitä se on. Täällä Suomessa olemme vielä ihan lapsenkengissä luomun suhteen.

Luomuun liittyy myös nimi Demeter, josta liian monet eivät ole ikinä edes kuulleet, joten valotan hieman asiaa. Demeter on tuotemerkki, joka kertoo biodynaamisesta maataloustuotannosta. Demeter on ainoa kansainväliset laatunormit täyttävä tarkastusmerkki koko maailmassa. Demeter-ehtojen mukaan biodynaamisten elintarvikkeiden valmistuksessa ei saa käyttää lainkaan geneettisesti manipuloituja raaka-aineita ja eliöitä, eikä valmistusprosessissa saa käyttää lainkaan lisäaineita. Kyseessä on siis 100% puhdas tuotemerkki, joka sietää tulla paremmin tunnetuksi.



Demeter ei ole kuitenkaan ainoastaan elintarvikemerkki, vaan myös kosmetiikka-, vaateteollisuus ja teknokemia käyttävät Demeter-laatuisia raaka-aineita. Etenkin luonnonkosmetiikassa ja viiniteollisuudessa Demeter lisää brändin arvoa.

Sana biodynaaminen muodostuu kreikan kielen sanoista bios (elämä) ja dynamis (voima).

Biodynaaminen viljely on vanhin luonnonmukainen viljelytapa, jonka ideoi alun perin Rudolf Steiner. Biodynaaminen viljely perustuu luonnonvarojen kestävään käyttöön, jossa maan hedelmällisyyttä vaalitaan kompostoinnin, viherlannoituksen, vuoroviljelyn ja biodynaamisten ruiskutteiden, eli preparaattien avulla.

Biodynaamisessa viljelyssä pyritään ekologisten viljelymenetelmien lisäksi viljeltävien tuotteiden laadun kohottamiseen sekä maaperän luonnollisen kasvuvoiman parantamiseen. Biodynaaminen viljelijä tähtää parantamaan pitkällä aikavälillä maaperän luonnollista hedelmällisyyttä ja kuohkeutta.

Itse olen löytänyt tänä kesänä suosikki Demeter-tuotteeni, nimittäin ihanan enkelijäätelön ja sorbetin, joita löytyy monissa eri mauissa. Kyseessä on italialainen Gildo Rachelli-tuotemerkki, jonka tunnistaa pakkauksessa olevasta suloisesta enkelinkuvasta. Eipä taida olla ihme, että nämä jäätelöt ovat nykyisin mun suosikkejani.


Oletteko itse kokeilleet Demeter-tuotteita?

Maukasta viikkoa!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti