3.2.2013

Happo-emästasapaino

Happo-emästasapaino on elimistön happamuuden ihanteellisen arvon säätelymekanismi, joka syntyy happojen ja emästen tasapainoisesta suhteesta. Tällä mekanismilla on keskeinen osa monissa elimistön toiminnoissa, kuten aineenvaihdunnassa. Mikäli suolisto on liian hapan, eivät tärkeät ravintoaineet pääse imeytymään kunnolla. Elimistön pH-tasapainoa mitataan pH-asteikolla, joka vaihtelee välillä 1-14. Jos arvo on alle 7, neste on hapanta ja jos arvo on yli 7, neste on emäksistä. Happo-emästasapaino huolehtii siitä, että veren pH arvo pysyy vakaana 7,35 –7,45 ja jo kymmenesosayksikön poikkeama molemmin puolin on hengenvaarallista! 

Vain harvoilla ihmisillä on happo-emästasapaino kunnossa ja kehomme ovat yleensä ylihapettuneita. Ympäristömme on täynnä happamuutta aiheuttavia tekijöitä, kuten ilmansaasteet, kemikaalit, myrkyt (puhdistusaineet, kosmetiikka, maalit ym.), lisäaineet, alkoholi, tupakka, lääkkeet, stressi ja masennus. 

Mistä tietää onko keho liian hapan?

Oireina saattavat olla päänsärky, närästys, verta vuotavat ikenet, karies, ienkato, hiustenlähtö, sienitaudit, ilmavaivat, peräpukamat, allergiat, iho-ongelmat, reuma, kihti, nivelrikko, osteoporoosi, migreeni, korkea verenpaine, verenkiertohäiriöt, suonikohjut, välilevyongelmat, lihassäryt, kolotukset, vatsa- ja suolisto-ongelmat, sappi- ja munuaiskivet, vihreä- ja harmaa kaihi, tinnitys, turvotus, selluliitti, väsymys,  apaattisuus, masennus ja ärtyisyys.

Emästä tuottavia ruokia ovat mm. 
  •  kuivatut viikunat
  •  rusinat
  •  mandariini
  •  sitruuna
  •  appelsiini
  •  omena
  •  aprikoosi
  •  useat marjat
  •  kasvismehut
  •  tomaatti
  •  selleri
  •  kurkku
  •  retiisi
  •  porkkana
  •  peruna
  •  kaali
  •  kesäkurpitsa
  •  purjo
  •  keitetyt linssit
  •  hirssi
  •  tattari
  •  auringonkukan siemenet
  •  hunaja
  •  yrttitee
Happoa tuottavia ruoka-aineita ovat mm.
  •  kahvi
  •  suklaa
  •  sokeri
  •  hillot
  •  limsat
  •  vehnä
  •  sokeroitu jogurtti 
  •  ketsuppi
  •  sianliha (pahin)
  •  naudanliha
  •  kalkkuna
  •  kananmuna
  •  kalat
  •  kovat juustot
  •  rahka
  •  margariini
  •  voi
  •  kerma

Kaikkea voi toki syödä kohtuudella, kunhan muistaa syödä tasapainoisesti emästä sekä happoa tuottavia ruokia. Ideaalin ravinnon tulisi koostua 80 % emästä ja 20 % happoja tuottavista ruoka-aineista.


Itse käytän happo-emästasapainotukseen Pascoe-jauhetta, jota laitetaan teelusikallinen kehonlämpöiseen veteen ja otetaan tyhjään vatsaan aamulla tai päivällä pari tuntia ruokailun jälkeen. Kivennäisaineseos nopeuttaa samalla myös aineenvaihduntaa. Seos ei maistu oikeastaan miltään, joten sen saa kyllä juotua helposti alas.

On olemassa myös Pascoe-tabletteja, mutta niitä en ole vielä itse kokeillut. Tabletithan sisältävät paljon myös muita ainesosia, joilla tablettiin saadaan oikeanlainen koostumus, joten tästä syystä jauhe on mielestäni parempi vaihtoehto. Olen ajatellut kokeilla jossain vaiheessa myös sitraattiliuos Valmariinia.

Uskon, että sairaudet eivät aina tule kehomme ulkopuolelta, vaan oma elimistömme alkaa happamoituneena tuottaa bakteereja, hiivoja, homeita ja sieniä. Sairauksia syntyy sitten niihin elimistömme osiin, joissa on perimämme geneettiset heikkoudet. Joten kohdelkaamme kehoamme rakastavammin!
 Olet mitä syöt!


2 kommenttia:

  1. Huomenta,
    Toivittavasti Italian lomasi sujuu hyvin! Eilen illalla just ennen kun olin nukkumassa muistin tätä sinun kirjoitusta Emäs-happo tasapainosta ja palasin tähän tänään aamulla. Mulla on paljon ongelmia vatsani kanssa mutta nyt minulla on joku inhottavampi ongelma, se on ollut kerran aikaisemmin ja se oli 3kk sitten, ja nyt se tuli taas, sopivasti joululomaan. Silloin syyskuussa kun mulla oli ongelma ekan kerran se kesti 5 päivää. Oli viikon kestoisessa luksushäissä ulkomailla joten sekin oli just in right time... Ongelma on se että minun vatsa ei kestä mitään, joka teelusikallinen mitä ikinä ruokaa ja juomaa syön, tuottaa kipua noin tunniksi, sitten häviää. Ilmaa ei synny tällä kertaa, vain kipua. Olen kokeillut lähes kaikki niksit mutta nyt mulla on vahva tunne tuosta Pascoe jauheesta tai Valmarinista. Kiitokset suosituksesta! Tänään on jouluaatto ja toivon että saan sitä vielä jostain tänään. Olen tehnyt niiiiiiin paljon uusia ja erilaisia ruokia josta haluaisin päästä nauttimaan nyt lomalla. Hyvää joulua! P.S. minäkin olen aktiivinen yksin matkustaja ja couch-surffaaja ja suosittelen sitä kaikille joten täytyy vain sanoa että hienoa kun lähdit yksin!!!

    VastaaPoista
  2. Unohdin sanoa sen että outoa on se että syön varmaan 90% emäksistä ruokaa ja 10% hapanta, mutta ajattelin kuitenkin kokeilla noita sinun suosituksia.

    VastaaPoista